Mało kto zastanawia się nad tym, jaki zlew wybrać do kuchni. Większość osób skupia się na wyborze sprzętów AGD, takich jak kuchenka czy lodówka, jak również na wystroju wnętrza i kupieniu ładnych mebli. Zlew jednak jest rzeczą, która jest codziennie użytkowania i narażona na różnego typu uszkodzenia.

Zlew ze stali nierdzewnej

zlewozmywak stalowy podwieszanyNie można zatem wybierać byle jakiego produktu, bo szybko okaże się, że nie wygląda on dobrze już po roku użytkowania, czy też jest bardzo niehigieniczny. Do wyboru w sklepach budowlanych są różne zlewy. Do ich produkcji wykorzystuje się tworzywa sztuczne, kamienie różnego typu, a nawet drewno czy szkło. Te dwa ostatnie na pewno estetycznie wyglądają, ale czy są praktyczne? Tu zdania są podzielone. Zlewy marmurowe i granitowe są bardzo ciężkie, więc trzeba przed ich zamontowaniem wybrać solidniejsze, trwalsze szafki, które będą w stanie je udźwignąć. Za to zlewy z tworzywa sztucznego są tanie, ale szybko się niszczą. Czy jest jakaś sensowna alternatywa dla takich zlewów? Najlepszy z pewnością będzie wytrzymały zlewozmywak stalowy podwieszany. Stal nierdzewna to doskonały materiał, który sprawdza się wszędzie tam, gdzie potrzebne są produkty trwałe, mocne, które nie będą korodować. Wiadomo, że zlew codziennie jest narażony na działanie wody, więc materiał z jakiego jest wykonany nie może rdzewieć.

zlewozmywak stalowy podwieszanyMusi być też odporny na działanie niskich temperatur oraz wysokich. Czasem do zlewozmywaka zlewa się gorącą wodę z garnka, a czasem używa się zimnej wody, by opłukać ręce. Zlew zatem nie może się odkształcać pod wpływem różnych temperatur. Kolejna zaleta zlewów stalowych to fakt, iż nie są one nierówne, czy porowate. Ich gładka powierzchnia jest łatwa do wyczyszczenia i pozwala zachować pełną higienę w kuchni. To w końcu ważne podczas przygotowywania posiłków. Zlewy wykonane ze stali są także odporne na uszkodzenia mechaniczne. Nie da się ich zarysować nożem, czy spowodować wgniecenie podczas uderzenie. To bardzo ważne, biorąc pod uwagę, że w kuchni używa się ostrych narzędzi, tłuczków do mięsa, czy ciężkich garnków. Reasumując, zlew stalowy to doskonałe rozwiązanie do każdej kuchni. Taki zlew jest niezwykle wytrzymały i odporny na uszkodzenia spowodowane zmiennymi temperaturami, wodą, czy uderzeniem lub zarysowaniem.

Zlew ponadto jest lekki, nie wymaga stosowania specjalnych szafek. Do wyboru są zlewy z jedną lub z dwiema komorami, w różnych kształtach, takich jak kwadrat, czy prostokąt. W sklepach dostępne są także opcje z ociekaczem po boku, czy też zlewy dostosowane do potrzeb gastronomii.